Etu-Sihvola Heli Itä-Eurooppa ja Venäjä Suomi

KarjalaPOP-teemakuukauden satoa

Heli Etu-Sihvola

Lokakuu 2022 oli Kalmistopiirissä Karjalan tutkimuksiin keskittynyt teemakuukausi. Saimme KarjalaPOP-hankkeelle Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöltä apurahan, jonka turvin koordinoimme kuukauden, kirjoitimme juttuja ja toimitimme muiden tutkijoiden lähettämiä tekstejä. Hankkeen alkuperäinen idea oli peräisin Kalmistopiirin toimituskuntaan kuuluneelta Nina Maaraselta ja jatkokehiteltyä hanketta johti Kalmistopiirin toinen päätoimittaja Heli Etu-Sihvola, jonka äidinpuoleiset juuret ovat Pohjois-Karjalassa. Nelli-Johanna Saari teki kuukauden aikana sosiaalisen median sisältöjä. Kalmistopiirin vastaava päätoimittaja Ulla Moilanen suunnitteli hankkeelle logon.

Loppukeväällä julkaisimme kirjoituskutsun, jonka innoittamana saimme tutkijoilta runsaasti julkaistavia tekstejä. Lokakuussa julkaisimme yhteensä kolmetoista artikkelia yhdeltätoista eri kirjoittajalta. Aiheita olivat mm. rautakauden korut, rahat ja aselöydöt, kivikauden klassikkotutkimukset sekä nuorempaan aikaan liittyvät aiheet 1600-luvun talonpoikaislevottomuuksista viipurilaiseen hautausmaakulttuuriin. Teemakuukauden aikana julkaistiin yksi muistokirjoitus, uutteran Karjalan tutkijan Aleksandr Saksan poismenon myötä. Huhtikuussa 2022 olimme julkaisseet professori Mika Lavennon haastattelun, joka liitettiin käsiteltyjen aiheiden vuoksi mukaan KarjalaPOP-projektin julkaisuihin. Sosiaalisessa mediassa tehtiin nostoja myös aiemmin julkaistuista Karjala-aiheista.

Kaksi julkaistuista jutuista, Säkkijärven hirvenpäästä ja korvalusikoista kertovat jutut, käännätettiin Joensuun Tulkkikeskuksessa livvinkarjalaksi. Ensimmäinen käännetty artikkeli julkaistiin Kalmistopiirin sivuilla epävirallisena karjalan kielen päivänä 27.11. ja jälkimmäinen juuri ennen joulua, kun käännökseen lisätyt tarkennukset oli saatu toimitettua valmiiksi. Käännösten tarkoituksena on ollut tuoda näkyviin nykyään vähemmän puhuttua vähemmistökieltä. Karjalan kielen ja kulttuurin opintoja on mahdollista tehdä Itä-Suomen yliopistossa ja mm. Karjalan Liitto on järjestänyt kielikursseja.

KarjalaPOP-teemakuukauden aikana julkaistut artikkelit:

 1. Heli Etu-Sihvola & Ulla Moilanen: Ristiretkiajan soikeat kupurasoljet – Korujen alkuperä ja tyypittely 1.10.2022.
 2. Pirjo Uino: In memoriam – Arkeologi Aleksandr Ivanovitš Saksa (1951‒2022) 3.10.2022.
 3. Heli Etu-Sihvola: Antrean verkko – Mesoliittisen kivikauden huippulöytö 6.10.2022  .
 4. Jani Oravisjärvi: Riimudirhemi Karjalasta 8.10.2022.
 5. Kaisa Kautto: Suomalaista hautausmaa- ja hautauskulttuuria Viipurissa 11.10.2022.
 6. Pirjo Uino & Christian Carpelan: Säkkijärven hirvenpään tarina ‒ Mikä, mistä, milloin? 14.10.2022.  **
 7. Ulla Moilanen: Rautjärven Hirnilän viikinkiaikaiset löydöt 16.10.2022.
 8. Veli-Pekka Toropainen: Mustamiero piinauksen alla – Pohjois-Karjalan talonpoikaislevottomuudet 1600-luvun lopulla 18.10.2022.
 9. Mikko Moilanen: Nuoremman rautakauden miekkoja Karjalasta 20.10.2022.
 10. Liisa Kunnas-Pusa & Frida Ehrnsten: Rahakätköjä Karjalasta viikinkiajalta 1800-luvulle 23.10.2022.
 11. Heli Etu-Sihvola & Ulla Moilanen: Korvalusikat – Koristeita ja käyttöesineitä 25.10.2022.  **
 12. Heli Etu-Sihvola: Itä-Karjalan Äänisen ja Uikujoen kalliopiirrosten tutkimuksia 29.10.2022.
 13. Kati Salo & Pirjo Uino: Palaneiden luiden kertomaa ‒ Mitä uutta Karjalan polttokalmistojen ihmisluista 31.10.2022.
  **Käännetty livvinkarjalaksi, linkki jutussa.

Lokakuussa 2022 Kalmistopiirin artikkeleita käytiin lukemassa lähes 25000 kertaa. Yhtä suuriin lukuihin olemme yltäneet vain ensimmäisenä koronakeväänä vuonna 2020, jolloin julkaisimme Kalmistopiirin juhlavuoden kunniaksi artikkeleita normaalia useammin. Karjala aihepiirinä siis kiinnostaa suurta yleisöä. Syksyllä saamassamme palautteessa arkeologisten tekstien kääntämistä karjalaksi on myös kiitelty kulttuuritekona.

Hankkeen pidemmän aikavälin vaikutuksia saamme vielä odottaa. Kalmistopiiri on mukana Koneen Säätiön rahoittamassa Tutkitusti.-verkostossa, jonka kautta julkaisumme saavat laajempaa näkyvyyttä. Aiempia julkaisujamme on myös käytetty eri oppilaitoksissa opetusmateriaalina.

Kiitämme kaikkia teemakuukauteen osallistuneita tutkijoita ja tietysti myös kaikkia lukijoita!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.