Aasia Antiikin Kreikka ja Rooma Kirkinen Tuija Kysymykset ja vastaukset Moilanen Ulla Polttohautaus Wright (Vajanto) Krista

Roomalaisten roviokankaassa oli asbestia

Oliko roomalaisten roviokangas asbestia? – Lukijan kysymys

Asbestin kyky kestää tulta ja kuumuutta oli jo varhain yleisesti tiedossa monissa kulttuureissa eri puolilla maailmaa (vrt. kivikautinen asbestisekoitteinen keramiikka, jota käytettiin myös Suomen alueella). Asbestia on käytetty myös antiikin Roomassa ja Kreikassa sekä Aasiassa ja Kiinassa. 

Asbestin tekstiilikäytöstä ei ole arkeologisessa löytömateriaalissa paljon todisteita, mutta esimerkiksi British Museumissa säilytetään tekstiilinkappaletta, jota pidetään esimerkkinä etruskien käyttämistä asbestikankaista. Suuri pala asbestikangasta on löydetty myös Vatikaanin alueella sijaitsevasta Via Triumphalis -nekropoliista.

Modernia asbestikangasta. Kuva: Lukasz Katlewa/Wikimedia Commons.

Asbestivaatetta valmistettaessa pitkät asbestikuidut ensin pehmitettiin, öljyttiin ja yhdistettiin kehrätessä pellavaan. Tämän jälkeen vaate laitettiin tuleen, jolloin pellava ja rasvat paloivat pois. Asbestivaatteiden käyttötavoista esimerkkejä tarjoavat antiikin kirjalliset lähteet. Plutarkhoksen mukaan Akropoliin ikuiset liekit pidettiin palamassa asbestisilla kynttilänsydänlangoilla ja Plinius vanhemman mukaan materiaalia nimeltä asbestinon (tukahtumaton) käytettiin mm. helposti puhdistettavissa pöytäliinoissa ja kuninkaallisten roviovaatteena. 

Asbestikankaita on käytetty ilmeisesti myös antiikin roomalaisten ruumishautauksissa, mutta palaessa kuidun erikoiset ominaisuudet olivat selviä. Palaessaan asbestivaate muuttui valkoiseksi ja sen avulla saatiin helposti poimittua talteen roviolla palaneet luut, jotka voitiin sitten haudata. Kankaalla oli myös rituaalisia puhtauteen liittyviä aspekteja ja sen ajateltiin suojaavan magialta. 

Vastaus: Tuija Kirkinen, Ulla Moilanen & Krista Wright.
 
Lähteet:
 
Alapont Martin, L., & Zuchtriegel, G. 2022. The newly discovered tomb of Marcus Venerius Secundio at the Porta Sarno, Pompeii: Neronian zeitgeist and its local reflection. Journal of Roman Archaeology, 35(2): 595–620.
 
Alleman, J. E. & Mossman, B. T. 1997. Asbestos revisited. Scientific American, July 1997: 70–75.
 
Cameron, J., Indrajaya, A. & Manguin, P.-Y. 2014. Asbestos textiles from Batujaya (West Java, Indonesia). Bulletin de l’École française d’Extrême-Orient, Vol. 101 (2015): 159–176.
 
Forbes, R. J. 1987. Studies in Ancient Technology. Vol. VI. Leiden: Brill.
 
Gleba, M. 2008. Textile Production in Pre-Roman Italy. Oxford: Oxbow Books.
 

Rast-Eicher, A. 2016. Fibres. Microscopy of Archaeological textiles and Furs. Budabest: Archaeolingua.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.