Arkeologit Meksikon Kansallisesta Antropologian ja Historian Instituutista (INAH) ovat käyttäneet ensimmäistä kertaa takymetria esihispaanisen kuiluhaudan kolmiulotteiseen mallintamiseen.
Ryhmissä esiintyvien kuiluhautojen levinneisyys kattaa Meksikon lisäksi osia Etelä-Amerikasta. Haudoissa on yleensä vertikaalinen kuilu, jonka syvyys voi vaihdella, sekä yksi tai useampi hautakammio.
3D-malli rakennettiin Zacatecasissa sijaitsevan Cerro del Teulin haudasta nro 5. Hauta on rakennettu vuosien 200 eaa.–400 jaa. välillä ja se muodostuu kupolimaisesta maanalaisesta kammiosta, jonka pohjakaava muistuttaa ellipsiä. Hautakammion pituus on noin 3 metriä, leveys 2,5 metriä ja korkeus 1,5 metriä.
El Teul –projektia johtavat arkeologit Laura Solar ja Peter Jimenez Betts mainitsevat, että tämä on ensimmäinen kerta kun meksikolainen kuiluhauta dokumentoidaan kolmiulotteisesti. Moderni teknologia mahdollistaa sekä kuilun että maanpinnan yksityiskohtaisen kuvaamisen, jolloin mallinnoksella voidaan tarkastella hautaukseen käytettyä tilaa tarkemmin. Mallinnos muodostuu koordinaattien avulla mitatuista pisteistä, jotka muutetaan kolmiulotteiseksi tietokoneohjelman avulla.
Yleensä kuiluhaudat on rakennettu rinteille ja laaksoihin, mutta Cerro del Teulissa haudat on rakennettu kukkuloiden korkeimmille kohdille. Tämä on saanut tutkijat ajattelemaan, että paikka on ollut aikansa seremoniallinen keskus. Hautalöydöt sisältävät kivestä ja merisimpukoista valmistettuja helmiä, vipukeihään jäänteitä, pigmenttejä, astianpaloja, zoomorfisia soittimia, sekä kaulakorujen kappaleita. Vaikka hautojen konteksti ei välttämättä ole enää alkuperäinen muinaisten haudanryöstäjien takia, kertoo löytöaineisto muun muassa laajasta kaupankäynnistä alueella, sillä simpukat ovat peräisin Tyyneltä valtamereltä.

Linkki uutiseen: http://www.artdaily.org/index.asp?int_sec=2&int_new=44014