Afrikka Egypti Etelä- ja Väli-Amerikka Kysymykset ja vastaukset Muumiot

Miksi monet muumioista ovat punatukkaisia?

Hiusten väri muodostuu pigmenteistä. Ruskeissa ja mustissa hiuksissa on paljon eumelaniinia, joka tummentaa hiusten väriä. Vaalea- ja punahiuksisilla värisävyn määrää feomelaniini. Useimmissa hautausolosuhteissa eumelaniini alkaa hiljalleen hävitä. Tällöin feomelaniinin vaikutus voimistuu, mistä syystä hiukset muuttavat väriä. Aikojen kuluessa ympäristön olosuhteet voivat siis värjätä tummat tai mustat hiukset vaaleiksi, tai yleisemmin punertaviksi. Jos tätä tafonomista prosessia ei tunne, voi helposti kuvitella useiden vainajien olleen punatukkaisia, vaikka todellisuudessa henkilöillä on eläessään ollut tummat hiukset. (UM)

Aufderheide, A.C. 2003. The Scientific Study of Mummies. Cambridge University Press, Cambridge, s. 342.

Miksi monet muumioista ovat punatukkaisia?
Perulaiseen Nazca-kulttuuriin kuuluva muumio Chauchillan hautausmaalta, jota on käytetty 100-800-luvuilla jKr. Kuva: Wikimedia Commons.
Miksi monet muumioista ovat punatukkaisia?
British Museumissa esillä olevaa esidynastista egyptiläistä muumiota kutsuttiin aikaisemmin lempinimellä ”Ginger”, hiusten väristä johtuen. Nykyisin lempinimeä ei enää käytetä, sillä se on vastoin museon eettistä ohjeistusta ihmisjäänteiden kohtelusta. Kuva: Wikimedia Commons
Miksi monet muumioista ovat punatukkaisia?
Kanarian saarilta on löydetty n. 200-1400-luvuille ajoittuvia guanchen kulttuuriin kuuluvia muumioita. Kuvassa guanche-muumio, jonka hiukset ovat muuttuneet punertaviksi. Kuva: http://www.tenerifemagazine.com/tag/guanches
Miksi monet muumioista ovat punatukkaisia?
Luonnollisesti muumioitunut chinchorro-lapsi Chilestä. Chinchorrot asuttivat Pohjois-Chilen ja Etelä-Perun alueita 7000-3000 -luvuilla eKr. Kuva: National Geographic.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.