Ulla Moilanen
Kasvorekonstruktiolla tarkoitetaan pääkallon pohjalta rakennettua kolmiulotteista kasvomuotokuvaa. Menetelmää käytetään sekä oikeuslääketieteessä että arkeologiassa, ensiksi mainitussa menehtyneiden tai kadonneiden tunnistamisessa ja arkeologiassa kertomaan siitä, miltä menneisyyden ihmiset ovat näyttäneet.
Vaikka rekonstruktioiden tekijät pitävät tärkeänä sitä, että mallinnus on toteutettu tarkasti, ovat kasvorekonstruktiot tieteellisestä näkökulmasta katsottuna liian tulkinnanvaraisia, jotta niitä voisi pitää todellisina muinaisten ihmisten kuvaajina. Myös kadonneiden tunnistamisessa mallinnuksilla on saatu vaihtelevia tuloksia. Onkin ehdotettu, että kasvorekonstruktiot kuvaavat tietyntyyppisiä kasvoja yleisellä tasolla, eivät niinkään tietyn henkilön tunnusomaista ulkonäköä. Siitä huolimatta arkeologisia kasvorekonstruktoita on pidetty hyvänä popularisointikeinona, sillä niiden avulla voi tuoda historian lähemmäksi nykyihmistä.
Kasvomallinnusten menetelmät voi karkeasti jakaa kahteen päätekniikkaan:
- Kaksiulotteinen mallinnus, jossa kasvokuva piirretään kallosta otetun valokuvan päälle. Myös kallon röntgenkuvia voi käyttää apuna, mutta röntgenkuvissa kallon rakenteen yksityiskohdat eivät välttämättä näy oikeassa mittakaavassa. Valokuvaa varten kalloon kiinnitetään samanlaiset markkerit kuin kolmiulotteisessa mallinnuksessa. Kaksiulotteisia mallinnuksia on tehty piirtämällä etenkin 1980-luvulla. Nykyisin on olemassa erilaisia tietokoneohjelmia kaksiulotteisten mallinnusten tekemiseen.

- Kolmiulotteinen mallinnus, joka tehdään kallosta otetun valoksen päälle käsityönä muovailemalla tai laserkeilatun kallokuvan päälle digitaalisesti. Digitaalisesta mallinnuksesta voi myös tehdä kolmiulotteisen tulosteen, jonka päälle varsinaiset kasvot rakennetaan manuaalisesti.

3D-mallinnuksen menetelmät jaetaan kahteen koulukuntaan. Toista nimitetään venäläiseksi ja toista Manchesterin metodiksi. Molemmille menetelmille on yhteistä se, että niissä tarkastellaan luuston ja lihaksiston keskinäisiä suhteita.
Kallossa on 22 luuta, joista 14 on kasvoissa. Kasvoissa on kaikilla jotakuinkin samanlainen määrä lihaksia, jotka kiinnittyvät tiettyihin kohtiin luissa. Lihasten muoto, koko ja suhteellinen sijainti kuitenkin vaihtelevat yksilöittäin. Kasvonpiirteisiin vaikuttavat yksilölliset erot pehmytkudoksissa sekä pienet erot kallon luiden kehityksessä ja kasvussa.
Vaikka suuret linjat molemmissa menetelmissä ovat samanlaisia, vaihtelevat rakentamisen yksityiskohdat, eikä kasvorekonstruktioiden tekijöiden välillä ei ole yhtä sovittua ja hyväksi havaittua rekonstruointitapaa. Manchesterin metodin mukaiset kasvomallinnuksen rakennusvaiheet ovat kuitenkin pääpiirteissään seuraavat:
- Kallosta tehdään valos tai kolmiulotteinen tuloste. Sen päälle kiinnitetään markkereita, joilla ilmaistaan pehmytkudosten paksuus kussakin kasvojen osassa. Pehmytkudosten paksuuteen vaikuttaa sukupuoli ja geeniperimä, joten tässä vaiheessa tarvitaan tutkimuksellista tietoa erilaisista etnisistä ryhmistä.
- Savesta leikataan yksitellen kasvojen lihakset, jotka kiinnitetään anatomisesti oikeille paikoilleen. Lisäksi oikeille paikoilleen laitetaan mm. sylkirauhaset. Vaikka rekonstruktion laatijalta vaaditaankin jossain määrin kuvataiteellisia taipumuksia, ei tässä vaiheessa saisi käyttää taiteellista tulkintaa. Lihasten kiinnittämisen ja muiden struktuurien huomioon ottamisen tulisi tapahtua anatomisten periaatteiden mukaan.
- Mallille kiinnitetään silmät ja niiden ympäristö käsitellään.
- Huulet muotoillaan ja kasvonpiirteet tasoitetaan.
- Päällimmäiseksi valmistetaan iho ja loput yksityiskohdat.

Kasvorekonstruktioissa on mukana aina jonkin verran taiteellista tulkintaa, etenkin suun ja korvien muodon sekä ihon ulkonäön osalta. Nenän mallintamista on pidetty vaikeana ja erittäin tulkinnanvaraisena, ja yksistään siitä on kirjoitettu useita artikkeleita (mm. George, 1993, Prokopec & Ubelaker, 2002, Stephan et al. 2003, Rynn & Wilkinson 2006, Rynn et al. 2010). Anatomisesti nenän pehmeät osat ovat aina nenäluuta hieman leveämpiä, sillä päinvastaisessa tapauksessa nenällä ei olisi kantavaa rakennetta. Toisaalta nenä ei voi olla merkittävästi nenäluuta leveämpi, sillä se vaikuttaisi hapenottokykyyn nenän kautta.
Henkilön ulkonäköön vaikuttaa myös ihon värisävy ja tekstuuri, hiustyyli ja hiusten väri, mahdollinen parta, tatuoinnit ja muu ulkoinen koristautuminen. Niiden osalta mallinnusten piirteet eivät synny luiden vaan muun arkeologisen tai historiallisen tiedon pohjalta. Tästä johtuen arkeologisten tietojen karttuessa samoista aineistoista tehtyjen mallinnusten ulkonäkö voi muuttua. Koska osa lopputuloksesta on aina tulkintaa, saavat myös eri valmistajat samasta aineistosta hieman erilaisen lopputuloksen. Jos käytettävissä on henkilöä esittäviä maalauksia tai muotokuvia, tulkinta helpottuu hieman. Myös erilaiset luissa näkyvät vammat tai sairaudet saattavat auttaa rekonstruktion tekemisestä todenmukaisemman. Jos vamma on sattunut kuoleman hetkellä, pidetään yleisesti hyväksyttynä sääntönä sitä, että tällaista vammaa ei esitetä mallinnuksessa. Sen sijaan parantuneet vammat ja luihin vaikuttavat sairaudet auttavat mahdollisesti saamaan lisätietoa historiallisista hoitotavoista, perinnöllisistä ominaisuuksista tai sairauksista sekä niiden etenemisestä menneisyydestä.







Video Ranskaa vuosina 1589-1610 hallinneen kuningas Henrik IV:n kasvojen mallintamisesta:
Katso lisää mallinnettuja kasvoja:
Keskiaikaisten jäännösten pohjalta tehtyjä mallinnuksia: The Many Faces of the Middle Ages: Medieval Facial Reconstruction.
Venäläisen metodin kehittäjän Mikhail Gerasimovin mallinnuksia: Kunstkamera: Faces of our Ancestors. An Exhibition on the Occasion of Mikhail Gerasimov’s Centenary.
Useita näyttäviä tilaustöitä historian eri periodeilta:
Kirjallisuutta:
Benazzi et al. 2010. Virtual anthropology and forensic arts: the facial reconstruction of Ferrante Gonzaga. Journal of Archaeological Science, Vol. 37, Issue 7, July 2010: 1572–1578.
Cesarani, F. et al. 2004. Facial Reconstruction of a Wrapped Egyptian Mummy Using MDCT. American Journal of Roentgenology, Vol. 183, Nr 3: 755-758.
Conant, E. Man of 1,000 Faces. Archaeology. Vol. 56, Nr. 4, July/August 2003.
George, R.M. 1993. Anatomical and artistic guidelines for forensic facial reconstruction. Iscan, M.Y. & Helmer, R.P. (eds.) Forensic Analysis of the Skull: 215–227. New York, Wiley.
Gerasimov, M.M. 1971. The Face Finder. New York.
Prag, J. & Neave, R. 1997. Making Faces: Using Forensic and Archaeological Evidence. Trustees of the British Museum.
Prag, A.J.N.W. 2002. Proportion and personality in the Fayum Portraits. BMSAES 3/2002: 55-63
Prokopec, M. & Ubelaker, D.H. 2002. Reconstructing the shape of the nose according to the skull. Forensic Sci Commun. 2002; 4: 1.
Rynn, C. & Wilkinson, C.M. 2006. Appraisal of traditional and recently proposed relationships between the hard and soft dimensions of the nose in profile. American Journal of Physical Anthropology, 2006 Jul; 130(3): 364-73.
Rynn, C., Wilkinson, C.M., Peters, H.L. 2010. Prediction of nasal morphology from the skull. Forensic Science, Medicine, Pathology 2010 Mar., 6(1): 20-34.
Schwartz, J.H. 2006. Putting a face on the first President. Scientific American 2006 Feb; 294(2): 84-91.
Stephan, C.N. 2003. Anthropological facial ’reconstruction – recognizing the fallacies, ’unembracing’ the errors, and realizing method limits. Science & Justice. Journal of the Forensic Science Society 2003 Oct-Dec; 43(4): 193-200.
Stephan, C.N., Henneberg, M. & Sampson, W. 2003. Predicting nose projection and pronasale position in facial approximation: a test of published methods and proposal of new guidelines. American Journal of Physical Anthropology 2003 Nov. 122(3): 240-50.
Tyrrell, A.J. et al. 1997. Forensic three-dimensional facial reconstruction: historical review and contemporary developments. Journal of Forensic Sciences 1997, 42(4): 653-661.
Verzé, L. 2009. History of facial reconstruction. Acta Biomed. 2009 Apr;80(1):5-12
Wilkinson, C. & Neave, R. 2003. The reconstruction of a face showing a healed wound. Journal of Archaeological Science, Vol. 30, Issue 10: 1343–1348.
Wilkinson, C. 2004. Forensic Facial Reconstruction. Cambridge University Press.
Wilkinson, C. 2010. Facial reconstruction – anatomical art or artistic anatomy? Journal of Anatomy. Vol. 216, Issue 2: 235-250.