DNA-tutkimus Etiikka Historiallinen aika Itä-Eurooppa ja Venäjä Kalmistopiiri Keskiaika Kytölehto Topi Moilanen Ulla Rautakausi Ruumishautaus Salmela Elina Suomi Toropainen Veli Pekka

Vuoden 2021 luetuimmat Kalmistopiiri-jutut

Vuosi on lopuillaan ja nyt on hyvä aika käydä läpi vuoden 2021 luetuimmat Kalmistopiiri-julkaisut. Emme paljasta tarkkoja lukumääriä, koska kyseessä ei ole kilpailu. Uusia suosikkeja näyttää myös syntyvän koko ajan, sillä tämän vuoden viidestä suosituimmasta jutusta ainoastaan yksi on peräisin aiemmilta vuosilta. Kalmistopiirissä ilmestyy joka vuosi juttuja pienen kirjan verran, pääosin sisällöt koskevat arkeologiaa ja historiantutkimusta. Toivottavasti aiheita riittää moneen makuun ja uusia julkaistavia juttuja pulppuaa myös vuonna 2022! On jännittävää nähdä, miltä sama lista näyttää taas vuoden päästä. Vuoden 2020 vuoden luetuimmat jutut voit kurkistaa tästä linkistä.

Tässä vuoden 2021 suosituimmat:

1. Vuoden luetuimmaksi jutuksi nousi paljon huomiota saanut Ulla Moilasen et al. tutkimus Hattulan Suontaan Vesitorninmäen miekkahaudasta. Yksikään suomalainen arkeologinen tutkimus ei ole aiemmin saanut vastaavaa näkyvyyttä kansainvälisissä uutismedioissa, sillä joidenkin arvioiden mukaan tutkimus on saavuttanut maailmanlaajuisesti satoja miljoonia ihmisiä. Käsittämätön lukema!

Hattulan Suontaan miekkahauta kertoo varhaiskeskiajan sukupuoliroolien joustavuudesta

2. Koronaviruspandemian jatkuminen on näkynyt jokaisen arjessa tänäkin vuonna ja tämä heijastui myös valtakunnallisen humanistisen verkko-opetuksen Kulkutautien historiaa-kurssin esseiden aiheissa. Topi Kytölehdon esseeseen pohjautuvat artikkeli rokotevastaisuuden historiasta Suomessa osui ajankohtaisiin puheenaiheisiin ja oli vuoden toiseksi luetuin juttu Kalmistopiirissä:

Rokotevastaisuuden ja rokotevastaisten argumenttien kehitys Suomessa isorokosta nykypäivään

3. Muinaisgenetiikka on ollut viime vuosina näkyvästi esillä ja herättänyt paljon huomiota myös siksi, että kaikilla on mahdollisuus saada tietoa omasta perimästään. Geneetikko Elina Salmela pohtii kirjoituksessaan Novgorodin viikinkiaikaisen hallitsijan Rurikin suvun genetiikkaa. Sukupuiden tutkimus ei ole aivan yksinkertaista kun kuljetaan ajassa yli tuhannen vuoden taakse:

Ruhtinas ja ruhtinaan pojat – paljastavatko geenit Venäjän perustajana pidetyn Rurikin alkuperän?

4. Munkki Rasputin oli Romanovien hovissa vaikuttanut mystikko. Hieman yllättävä on myös Ulla Moilasen vuonna 2014 kirjoittaman jutun jatkuva suosio. Kepeältä kuulostavasta otsikosta huolimatta jutussa keskustellaan ihmisjäännösten näytteilleasettamisen etiikasta:

Tapaus Rasputinin penis

5. Erilaisissa oikeudenkäyntipöytäkirjoissa ja muissa asiakirjoissa on säilynyt tietoja 1600-luvun seksityöläisten arjesta. Veli Pekka Toropainen kirjoittaa elävästi ajan siveyskäsityksestä ja elämänmenosta Turussa. Tämä juttu oli vuoden viidenneksi luetuin:

”Portot ja huoranmetsästäjät” – seksityön jäljet 1600-luvun Turun asiakirjoissa

 

2 kommenttia

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.