Kalmistopiirissä on vuonna 2020 vietetyn kymmenvuotisjuhlan kunniaksi julkaistu kuukausittain arkeologiassa tai siihen liittyvillä aloilla meritoituneiden tutkijoiden haastatteluja. Haastattelut ovat olleet pidettyjä ja siksi niiden tekemistä jatketaan myös juhlavuoden jälkeen, tosin hieman harvemmalla tahdilla. Jatkossa haastateltavana eivät enää ole ainoastaan eläköityneet tutkijat, vaan pyrimme nostamaan esiin myös parhaillaan tehtäviä hankkeita tutkijakuvien avulla.
Vuonna 2020 julkaistiin seuraavat haastattelut:
- Vuonna 1931 syntynyt Matti Huurre on pitkän uran tehnyt arkeologi ja esihistorian aktiivinen popularisoija. Kalmistopiiri haastatteli Huurretta Kivelän sairaalassa 10.9.2019. Esihistorian palkittu popularisoija – Haastattelussa arkeologi Matti Huurre (Haastattelu julkaistu 15.1.2020.)

- Vuonna 1934 syntynyt tohtori Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilander on tehnyt monipuolisen uran rautakauden parissa ja tullut tunnetuksi erityisesti Euran Luistarin kalmiston tutkimuksista. Kalmistopiiri haastatteli Lehtosalo-Hilanderia syksyllä 2019 Eurassa Kauttuan Klubilla. Rautakauden rautarouva – Haastattelussa Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilander (Haastattelu julkaistu 15.2.2020.)

- Helsingin Ajoituslaboratorion ensimmäinen johtaja, emeritusprofessori Högne Jungner on tehnyt pitkään yhteistyötä arkeologien ja useiden muiden alojen tutkijoiden kanssa. Kalmistopiiri haastatteli Jungneria Kumpulan Ajoituslaboratoriolla 14.10.2019. Aikamatkalla – Högne Jungnerin haastattelu (Haastattelu julkaistu 15.3.2020.)

- FT Terttu Lempiäinen on kasvisystematiikan ja -ekologian dosentti Turun yliopistossa. Hän on tehnyt merkittävän uran arkeologisten kasvijäänteiden tutkimuksessa. Kalmistopiiri haastatteli Lempiäistä talvella 2019–2020. Terttu Lempiäinen tuntee vanhat ja uudet kasvit – Sikoangervo johdatti biologin arkeobotaniikkaan (Haastattelu julkaistu 15.4.2020)

- Oulun yliopiston arkeologian emeritusprofessori Milton Nuñez syntyi Kuubassa ja päätyi lopulta arkeologiksi Suomeen. Haastattelussa hän kertoi monipuolisesta kansainvälisestä urastaan ja päätymisestään Suomeen: Loputtoman utelias mieli – Milton Nuñezin matka Kuubasta arkeologian professoriksi Ouluun (Haastattelu julkaistu 15.5.2020)

- Leena Söyrinki-Harmo toimi työurallaan mm. kenttäarkeologina sekä viranomaistehtävissä Museovirastossa kokoelma- ja arkistoyksikön päällikkönä sekä arkeologian osaston johtajana. Haastattelussa hän kertoi uransa eri vaiheista sekä muun muassa siitä, mitä on arkeologian yhteiskuntavastuu. Rautakauden kalmistoilla ja arkistojen uumenissa – Haastattelussa Leena Söyrinki-Harmo (Haastattelu julkaistu 15.6.2020)

- FT Pirjo Uino on arkeologian dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on tehnyt pitkän virkauran Museovirastossa, mutta toiminut myös tutkijana ja opettajana yliopistossa. Hänen erikoisalaansa on 1980-luvulta alkaen ollut Karjalan rautakausi ja keskiaika. Laajapohjainen yhteistyö Neuvostoliiton/Venäjän arkeologien kanssa on johdattanut monille matkoille itään, aina Siperiaan saakka. Rakkaudesta itään – Haastattelussa muinaisen Karjalan asiantuntija Pirjo Uino (Haastattelu julkaistu 15.7.2020.)

- Viimeistään työ Museoviraston rakennushistorian osaston arkeologisilla kaivauksilla johdatti Markus Hiekkasen kirkkotutkimuksen maailmaan. Haastattelussa Hiekkanen kertoi uransa eri vaiheista sekä tutkimuksistaan, jotka ovat esimerkiksi muuttaneet Suomen keskiaikaisten kivikirkkojen ryhmittelyn ja rakentamisen organisaation. Sen seurauksena useimmat niistä osoittautuivat nuoremmiksi kuin aikaisemmin oli päätelty tai luultu: Keskiajan kivikirkkojen ja kirkonrakentajien jäljillä – Haastateltavana Markus Hiekkanen (Haastattelu julkaistu 15.8.2020.)

- Oikeushammaslääkäri Helena Ranta tunnetaan puolueettomana sotarikosten selvittäjänä ja ihmisoikeuksien puolestapuhujana. Hän on toiminut muun muassa kansainvälisten oikeuslääketieteellisten tutkijaryhmien johtajana ja jäsenenä, tunnistanut onnettomuuksien uhreja sekä vaikuttanut siihen, että konfliktialueilla työskentely tapahtuu eettisesti kestävin tavoin. Haastattelussa Ranta kertoi arkeologien kanssa tekemästään yhteistyöstä: Joukkohautojen tutkimuksissa piilee mahdollisuus sovintoon, kertoo oikeushammaslääkäri Helena Ranta (Haastattelu julkaistu 15.9.2020.)

- Arkeologi FT Jukka Luoto toimi pitkään Lappeenrannassa Etelä-Karjalan museon amanuenssina. Haastattelussa hän kertoi arkeologisesta urastaan sekä kenttätöiden ja ”mullanmakuisten” tutkimusten viehätyksestä: Perinteisen arkeologian ja kenttätöiden ystävä – Haastateltavana Jukka Luoto (Haastattelu julkaistu 15.10.2020.)

- Marianne Schauman-Lönnqvist teki pitkän uran Museovirastossa arkeologisen kulttuuriperinnön suojelutyössä. Haastattelussa hän kertoi tutkimistaan rautakauden kalmistokohteista sekä suomalaisen arkeologian kansainvälistymisestä: Kumpujen ja kalmistojen kätköistä – Haastateltavana rautakaudentutkija Marianne Schauman-Lönnqvist (Haastattelu julkaistu 15.11.2020.)

- Lisää tulossa!